Rahsia Bulan Kelahiran Anda Menurut Kajian Dr. Fadhilah Kamsah

September 12, 2017 Leave a comment

JANUARI

Bercita-cita tinggi dan orangnya serius
Suka mendidik dan dididik
Sangat mudah melihat kelemahan orang dan suka mengkritik
Rajin dan setiap yang dibuat nampak keuntungan
Suka smart, kemas dan teratur
Bersifat sensitif
Berfikiran mendalam
Pandai mengambil hati orang lain
Pendiam kecuali telah dirangsang
Agak pemalu
Daya tumpuan yang sangat tinggi
Mudah mendisiplinkan diri sendiri
Badannya sihat tetapi mudah diserang selsema
Bersikap romantik tetapi tidak pandai mempamerkannya
Cukup sayang pada kanak-kanak
Suka duduk rumah
Setia pada segala-galanya
Perlu belajar kemahiran sosial
sikap cemburu yang sangat tinggi

FEBRUARI

Berfikiran abstrak
Sukakan benda yang realiti dan abstrak
Bijak dan genius
Pesonaliti yang mudah berubah
Mudah menawan hati orang lain
Agak pendiam
Pemalu dan rendah diri
Jujur dan setia pada segalanya
Keras hati untuk mencapai matlamat
Tidak suka dikongkong
Mudah memberontak apabila dikongkong
Suka kegiatan yang lasak
Emosinya mudah terluka dan sangat sensitif
Mudah mempamerkan marahnya
Tidak suka benda yang remeh-temeh
Suka berkawan tapi kurang mempamerkannya
Sangat berani dan suka memberontak
Bercita-cita tinggi
Suka berangan-angan dan ada harapan untuk merealisasikan impiannya
Pemerhatian yang tajam
Suka hiburan dan sukan
Suka benda yg bersifat seni
Sangat romantik pada dalaman tetapi tidak pada luaran
Berkecenderungan pada benda tahyul
Amat mudah dan boleh menjadi terlalu boros
Belajar untuk mempamerkan emosi

MAC

Berpesonaliti menarik dan menawan
Mudah didampingi
Sangat pemalu dan pemendam rasa
Sangat baik secara semulajadi
Jujur
Pemurah
Mudah simpati
Sangat sensitif pada perkataan yang dituturkan
Suka pada kedamaian
Sangat peka kepada orang lain
Sesuai dengan kerjaya yang memberi khidmat kepada orang lain
Tidak cepat marah
Sangat amanah
Tahu balas budi dan tahu kenang budi
Pemerhatian dan penilaian yang sangat tajam
Kecenderungan untuk berdendam jika tidak dikawal
Suka berangan-angan
Suka melancong
Sangat manja
Suka diberi perhatian yang sangat tinggi
Kelam kabut dalam memilih pasangan
Suka dengan hiasan rumahtangga
Punya bakat seni dalam bidang muzik
Kecenderungan kepada benda yang istimewa dan baik
Terlalu moody

APRIL

Sangat aktif dan dinamik
Cepat bertindak buat keputusan tetapi cepat menyesal
Sangat menarik dan pandai manjakan diri
Punya daya mental yang sangat kuat
Suka diberi perhatian
Sangat diplomatik (pandai memujuk)
Pandai menyelesaikan masalah orang
Sangat berani dan tiada perasaan takut
Suka adventure
Pengasih
Penyayang
Sopan santun dan pemurah
Emosi cepat terusik
Kecenderungan bersifat dendam
Agresif
Kelam kabut untuk membuat keputusan
Kuat daya ingatan
Gerak hati yang sangat kuat
Pandai mendorong diri sendiri dan memotivasikan orang lain
Berpenyakit disekitar kepala dan dada
Sangat kuat cemburu dan terlalu cemburu

MEI

Keras hati dan degil
Kuat semangat dan bermotivasi tinggi
Pemikiran yang tajam
Mudah marah apabila tidak dikawal
Pandai menarik hati orang lain dan menarik perhatian
Perasaan yang amat mendalam
Cantik dari segi mental dan fizikal
Tidak perlu dimotivasikan
Tetap pendirian tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain
Mudah dipujuk
Bersikap sistematik (otak kiri)
Suka berangan
Kuat daya firasat
Memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu
Bahagian telinga dan leher mudah diserang penyakit
Daya khayalan yang tinggi
Pemikiran yang tajam
Pandai berdebat
Fizikal yang baik
Kelemahan sistem pernafasan
Suka sastera, seni dan muzik
Suka melancong
Tidak berapa suka duduk dirumah
Tidak boleh duduk diam
Tidak punya ramai anak
Rajin dan bersemangat tinggi
Agak boros

JUN

Berfikiran jauh dan berwawasan
Mudah ditawan kerana sikap baik
Berperangai lemah lembut
Mudah berubah sikap
Perangai idea @moodidea yang terlalu banyak dikepala
Bersikap sensitif
Otaknya aktif (sentiasa berfikir)
Sukar melakukan sesuatu dengan segera
Bersikap suka menangguh-nangguh
Bersikap terlalu memilih dan mahukan yang terbaik
Cepat marah dan cepat sejuk
Suka bercakap dan berdebat
Suka buat lawak dan bergurau
Otaknya cerdas berangan-angan
Mudah berkawan dan pandai berkawan
Orang yang sangat tertib
Pandai mempamerkan sikap mudah kecil hati
Mudah kena selsema
Suka berkemas
Cepat rasa bosan
Sikap terlalu memilih dan cerewet
Kurang mempamerkan perasaan
Lambat nak sembuh apabila terluka hati
Suka kepada barang yang berjenama
Mudah menjadi eksekutif
Kedegilan yang tidak terkawal
Sesiapa yang memuji saya adalah musuh saya tetapi siapa menegur saya adalah kawan saya

JULAI

Sangat seronok didampingi
Banyak berahsia dan sukar dimengerti terutamanya lelaki
Agak pendiam kecuali diransang
Ada harga dan maruah diri
Tak suka menyusahkan orang lain tapi tidak marah apabila disusahkan
Mudah dipujuk dan bercakap lurus
Sangat menjaga hati orang lain
Sangat peramah
Emosi sangat mendalam tapi mudah terluka hatinya
Berjiwa sentimental
Jarang berdendam
Mudah memaafkan tapi sukar melupakan
Tidak suka benda remeh-temeh
Membimbing cara fizikal dan mental
Sangat peka
Caring dan mengasihi serta penyayang
Layanan yang serupa dengan semua orang
Tinggi daya simpati
Pemerhatian yang tajam
Suka menilai orang lain dengan pemerhatian mudah
Rajin belajar
Suka muhasabah diri
Suka mengenangkan peristiwa atau kawan lama
Suka mendiamkan diri
Suka duduk dirumah
Suka tunggu kawan tapi tak cari kawan
Tak agresif kecuali terpaksa
Lemah dari segi kesihatan perut
Mudah gemuk
Minta disayangi
Mudah terluka hati tapi lambat pulih
Terlalu mengambil berat
Rajin dalam membuat kerja

OGOS

Suka berlawak
Mudah tertawan kepadanya
Sopan-santun dan caring terhadap orang lain
Berani dan tidak tahu takut
Orangnya agak tegas dan bersikap kepimpinan
Pandai pujuk orang lain
Terlalu pemurah dan bersikap ego
Nilai harga diri yang sangat tinggi
Dahagakan pujian
Semangat juang yang luar biasa
Cepat marah dan mudah mengamuk
Mudah marah apabila cakapnya dilawan
Sangat cemburu
Daya pemerhatian yang tajam dan teliti
Cepat berfikir
Fikiran yang berdikari
Suka memimpin dan dipimpin
Sifat suka berangan
Berbakat dalam seni lukis
Hiburan dan silat
Sangat sensitif tapi tidak mudah merajuk
Cepat ditimpa penyakit
Belajar untuk relax
Sikap kelam kabut
Romantik
Pengasih
Penyayang
Suka mencari kawan

SEPTEMBER

Sangat bersopan santun dan bertolak ansur
Sangat cermat, teliti dan teratur
Suka menegur kesilapan orang lain dan mengkritik
Pendiam tapi pandai bercakap
Sikap sangat cool
Sangat baik dan mudah simpati
Sangat prihatin dan terperinci
Amanah, setia dan jujur
Kerja yang dilakukan sangat sempurna
Sangat sensitif yang tidak diketahui orang
Banyak berfikir
Daya pentaakulan yang baik
Otak bijak dan mudah belajar
Suka mencari maklumat
Kawal diri dari terlalu mengkritik
Pandai mendorong diri sendiri
Mudah memahami orang lain (daya firasat yang tinggi)
Banyak simpan rahsia
Suka sukan, hiburan dan melancong
Kurang menunjukkan perasaannya
Terluka hatinya sangat lama disimpan
Terlalu memilih pasangan
Sukakan benda yang luas
Bersistematik

OKTOBER

Suka sembang
Suka orang yang sayang padanya
Suka ambil jalan tengah
Sangat menawan dan sopan santun
Kecantikan luar dan dalam
Tidak pandai berbohong dan berpura-pura
Mudah rasa simpati
Baik
Pentingkan kawan
Sentiasa berkawan
Hatinya mudah terusik tetapi merajuknya tak lama
Cepat marahPentingkan diri sendiri
Tidak menolong orang kecuali diminta
Suka melihat dari perspektifnya sendiri
Tidak suka terima pandangan orang lain
Emosi yang mudah terusik
Suka berangan dan pandai bercakap
Emosi yang kelam kabut
Daya firasat yang sangat kuat (terutamanya perempuan)
Suka melancong, bidang sastera dan seni
Pengasih, penyayang dan lemah lembut
Romantik dalam percintaan
Mudah terusik hati dan cemburu
Ambil berat tentang orang lainSuka kegiatan luar
Orang yang adil
Boros dan mudah dipengaruhi persekitaranMudah patah semangat

NOVEMBER

Banyak idea dalam perkara
Sukar untuk dimengertikan atau difahami sikapnyaberfikiran kehadapan
Berfikiran unik dan bijak
Penuh dengan idea-idea baru yang luarbiasa
Pemikiran yang tajam
Daya firasat yang sangat halus dan tinggi
Bagus untuk menjadi doktor
Cermat dan teliti
Personaliti dinamiksifat perahsia
Pandai mencungkil dan mencari rahsia
Banyak berfikir
Kurang bercakap tetapi mesra
Berani
Pemurah
Setia dan banyak kesabaran
Terlalu degil dan keras hati
Apabila hendak diusahakan sehingga berjaya
Tak suka marah kecuali digugat
Mudah ambil berat terhadap orang lain
Pandai muhasabah diri
Cara berfikir lain dari orang lain
Otak yang sangat tajam
Pandai mendorong diri sendiri
Tidak hargai pujian
Kekuatan semangat dan daya juang yang sangat tinggi
Apabila hendak sesuatu cuba sampai berjaya
Badan yang tough
Kasih sayang dan emosi yang sangat mendalam
Romantik
Tidak pasti dengan hubungan kasih sayang
Suka duduk dirumah
Sangat rajin dan berkemampuan tinggi
Amanah
Jujur
Setia
Pandai berahsia
Tidak berapa berjaya dalam mengawal emosi
Bercita-cita tinggi
Perangai tidak dapat diramal dan mudah berubah-ubah

December

Sangat setia dan pemurah
Bersifat patriotik
Sangat aktif dalam permainan dan pergaulan
Sikap kurang sabar dan tergesa-gesa
Bercita-cita tinggi
Suka menjadi orang yang berpengaruh dalam organisasi
Seronok didampingi
Suka bercampur dengan orang
Suka dipuji, diberi perhatian dan suka dibelai
Sangat jujur
Amanah dan bertolak ansur
Tidak pandai berpura-pura
Cepat marah
Perangai yg berubah-ubah
Tidak ego walaupun harga diri yang sangat tinggi
Benci pada kongkongan
Suka berlawak
Pandai buat lawak dan berfikiran dengan logik

p/s: Ini adalah untuk pengetahuan dan pembacaan semata-mata dan bukanlah sebagai kepercayaan 100%.

Advertisements
Categories: Muhasabah Diri

6 September 2017

September 11, 2017 Leave a comment

6th September, dalam jam 3pm dapat call dari wife, die bagitau pengasuh ade call die yang hudzaifah muntah2 dan agak banyak. terus bergegas ambik wife kat ofice die then terus balik. in a meantime, inform my Manager to get early leave for this reason. dah sampai rumah, wife terus ambik hudzaifah yang di pinggil adik sebagai nama panggilan. after dah ambik adik dari rumah pengasuh, terus pergi ke klinik yang berdekatan. after drop my wife and adik dekat klinik Idzham di setiawangsa, aku terus ambik anak2 aku yang lain kat Tadika, abang hilmi and abang hafiz. pusing balik tunggu dalam kereta sampi wife datang. after receive treatment from clinic, Dr in clinic advice to refer to GH. after that, we rushing to GH since already 5pm. jalan Jem wo…. i am waiting in my car with others son whilw my wife going to emergency area. lebih kurang dalam jam 7pm baru dapat berita dari wife, adik kene warded. tanpa banyak bicara start my car then go back to my house.

Mintak tolong my jiran, tinggalkan my son here while i am packing any necessary thing need such as shirt, pampers and also milk powder for adik. lepas tu gerak balik ke GH dalam jam 7.30 pm. agak2 la kan time ne dasyat jugak jem nyer. dalam kul 9 lebih baru sampai GH. terus je ke ward KK6 as informed my wife bed 14. ingatkan bahagian depan since no 14, rupenyer non jauh di hujung….

tinggal la my wife and adik dekat ward. suhu spike bile tengah malam n tengah hari. Dr, masih lagi x tau kenape. so kene la ambik darah n urine. my wife yang buat semua tu…. TQ my wife berkorban apa saja demi anak bongsu ku ini…. days to days, ingat kan Jumat 8 September dapat la kuar ward, dan2 tengahari tu suhu spike again. ape lagi, dr buat tube untuk bagi antibiotik through injection. alhamdullillah from that time until Saturday morning nothing happen, suhu normal and no more spike. Dr bagi balik la, alhamdullillah charge hanya 20 hinggit. mane nak dapat kos camni kalau kene warded kat swasta kan….

Untung la Jadi Rakyat malaysia, Malaysia masih aman. Kita x akan bersyukur selagi tidak menerima musibah dan ujian dari Allah SWT. itulah core die.

 

Alhamdullillah kini adik makin sihat.

Categories: Global

Hari Kemerdekaan – 60

September 5, 2017 Leave a comment

Agak lama jugak la x menjejak kaki ke acara kemerdekaan ni, rasa2 nyer since 1997 la kot. huhuhu.. seingat nyer la dulu pergi acara sambutan hari kemerdekaan Malaysia dulu di hometown, yer la sebagai pelajar sekolah and kene masuk perbarisan untuk hari kemerdekaan peringkat negeri gitu…. for now its our responsibilities to educate our kids to appreciate Hari Kemerdekaan.

maybe anak2 yang masih kecil ni x tau ape itu Hari Kemerdekaan dan belum erti makna kemerdekaan. suatu hari nanti pasti akan memahami. walau apa pon kali ni aku heret satu family bawak pg dataran untuk melihat perbarisan. walaupon x dapat tengok dengan bail, cukup la dari jauh. one day mesti dapat jugak kan. otw walik ternampak barisan anggota keselamatan di tepi jalan, mintak kebenaran dulu sebelum ambil beberapa keping gambar. huhuhu…

 

boleh jadi sejarah ni…. bukan senang nak snap picture bersama meriam and thank ni… huhuhu

 

Categories: Global

5 September 2017

September 5, 2017 Leave a comment

Salam, lame dah x mencoret something kt sini. huhuhu…

1st day after 5 days holiday, agak boring jugak keje… semakin ramai old staff resign. last resign pok pih end of august. aku ni ntah bile nak resign pon x tau. apply jobstreet still x dapat2 jugak. interview pon langsung x panggil2….

kos sara hidup makin meningkat… gaji still di takut lamer…. redoh je la….

new staff coming with position Senior System Analysist. wow…. agak2 berapa la company bayar die yer…. mampu tgk je la kan…

nak jadi system analyst mmg x mampu la kna.. job discriptin pon x tau ape die… huhuhu…

next year my older son will going to standard 1 in Wangsa Maju…. ntah camne la die kan…. bile citer kat die cam seronok jer nak masuk sekolah baru. tibe mase nanti ntah ape yg berlaku pon x tau…..

my youngest son. menyambut hari kelahiran pada 1 september 2017. genap umurnya 2 tahun…. sangat cepat sensitive, merajuk pon dah pandai dah… x nak kalah dgn abang2 nyer… pantang abang main mesti nak main jugak then suke usik abang2 nyer main. dah mula pandai berkata2…

tiap kali balik keje sejuk gak la dengar suara lunak nyer berbunyi aya…. huhuhu…..

matanya cukup bulat…..

 

Categories: Global

Hibah 2

September 6, 2016 Leave a comment

APAKAH ITU HIBAH?
Hibah dari segi bahasa bermaksud pemberian sama ada dalam bentuk ain atau selainnya. Ia merangkumi hadiah dan sedekah. Ketiga-tiga istilah ini mempunyai pengertian yang hampir sama. Perbezaannya dari aspek tujuan pemberian itu. Sedekah ialah suatu pemberian yang bertujuan untuk mendapat pahala di akhirat dan ia biasanya dari yang kaya kepada yang miskin. Manakala hadiah pula ialah pemberian untuk memuliakan seseorang dan biasanya ia ada hubungkait dengan sesuatu perkara. Dengan ini dapat dirumuskan bahawa setiap sedekah dan hadiah adalah hibah, tetapi bukan semua hibah adalah sedekah dan hadiah.

Hibah pada istilah syarak ialah suatu akad yang mengandungi pemberian milik oleh seseorang secara sukarela terhadap hartanya kepada seseorang yang lain pada masa hidupnya tanpa balasan (iwad). Secara lebih khusus lagi, hibah ialah suatu akad pemberian milik ain harta daripada satu pihak kepada pihak yang lain tanpa balasan (iwad) semasa hidup secara sukarela, tidak mengharapkan pahala di akhirat atau memuliakan seseorang dan dengan menggunakan lafaz ijab dan qabul atau seumpamanya.

Dari segi hukum, hibah adalah suatu amalan yang sunat dan digalakkan dalam Islam terutama sekali kepada kaum keluarga terdekat. Amalan ini adalah berdasarkan kepada al-Quran, al-Sunnah dan ijmak. Antara ayat al-Quran yang menggalakkan amalan hibah ialah sebagaimana firman Allah S.W.T yang bermaksud: “Kemudian jika mereka menyerahkan kepada kamu sebahagian daripada mas kahwin itu dengan senang hati, makanlah (ambillah) pemberian itu (sebagai makanan) yang sedap lagi baik akibatnya”.
(Surah al-Nisa’ ayat 4)

Selain itu, dalam Al-Quran yang bermaksud: “… dan memberikan harta yang dicintainya kepada kerabatnya, anak-anak yatim, orang-orang miskin, musafir (yang memerlukan pertolongan) dan orang-orang yang meminta-minta dan (memerdekakan) hamba sahaya”.
(Surah al-Baqarah ayat 177)

RUKUN HIBAH
(i)    Pemberi hibah (al-Wahib)
Pemberi hibah hendaklah seorang yang berkeahlian seperti sempurna akal, baligh dan rusyd. Pemberi hibah
mestilah tuan punya barang yang dihibahkan. Oleh kerana pemilik harta mempunyai kuasa penuh ke atas
hartanya, hibah boleh dibuat tanpa had kadar serta kepada sesiapa yang disukainya termasuk kepada orang
bukan Islam, asalkan maksudnya tidak melanggar hukum syarak.

(ii)  Penerima hibah (al-Mawhub lahu)
Penerima hibah boleh terdiri daripada sesiapa sahaja asalkan dia mempunyai keupayaan memiliki harta sama
ada mukallaf atau bukan mukallaf. Sekiranya penerima hibah bukan mukallaf seperti masih belum akil baligh
atau kurang upaya, hibah boleh diberikan kepada walinya atau pemegang amanah bagi pihaknya. Penerima
hibah mestilah menerima harta yang dihibahkan dan berkuasa memegangnya. Dengan kata lain, penguasaan
dan kawalan terhadap harta mestilah diberikan kepada penerima hibah.

(iii) Barang atau harta yang dihibahkan (al-Mawhub)
Barang atau harta yang hendak dihibahkan itu perlu memenuhi syarat-syarat iaitu hendaklah barang atau
harta yang halal. Ia hendaklah sejenis barang atau harta mempunyai nilai di sisi syarak. Barang atau harta itu
milik pemberi hibah. Ia boleh diserah milikkan dan benar-benar wujud semasa dihibahkan.

(iv) Sighah iaitu ijab dan kabul
Sighah hibah merupakan lafaz atau perbuatan yang membawa makna pemberian dan penerimaan hibah.
Di antara contoh lafaz ijab secara terang (sarih) ialah seperti kata pemberi “Aku berikan barang ini kepadamu”
atau secara kinayah seperti kata pemberi “Aku telah menyerahkan hakmilik kepadamu” atau “Aku jadikan
barang ini untukmu”. Sementara contoh lafaz qabul (penerimaan) pula ialah seperti “aku terima”, “aku redha”
dan sebagainya.

PENERIMAAN BARANG (AL-QABD) DALAM HIBAH
Istilah al-qabd (penerimaan barang) bermaksud mendapat sesuatu, menguasainya dan boleh melakukan tasarruf terhadap barang atau harta tersebut. Mengikut mazhab Hanbali dan Maliki, penerimaan barang tidak disyaratkan dalam sesuatu hibah, malah memadai dengan akad semata-mata. Ini bererti apabila berlaku kematian salah seorang atau salah satu pihak sama ada pemberi hibah atau penerima hibah sebelum penyerahan barang, maka hibah itu tidak terbatal. Sebaliknya, mengikut Abu Hanifah dan Syafie, penerimaan barang merupakan salah satu dari syarat sah hibah. Oleh itu, apabila berlaku kematian salah satu dari dua pihak sebelum penyerahan barang, maka hibah itu terbatal.

Dalam mazhab Syafie, al-qabd merupakan syarat luzum, ertinya akad hibah tidak sempurna dan tidak berkuat kuasa dengan ijab dan qabul semata-mata, kecuali selepas al-qabd. Sekiranya al-qabd tidak berlaku maka akad hibah merupakan akad yang tidak mengikat. Oleh itu, pemberi hibah berhak menarik balik hibah tersebut selama mana harta berkenaan berada dalam pemilikannya.

Cara penerimaan barang (al-qabd) adalah berbeza-beza mengikut jenis harta sama ada harta tak alih atau harta alih. Bagi harta tak alih, al-qabd boleh berlaku dengan cara mengosongkan harta itu, menguasainya dan melakukan tasarruf terhadap harta tersebut seperti menyerah kunci dan seumpamanya. Manakala bagi harta alih pula, al-qabd boleh berlaku dengan cara mengambil harta itu, memindah atau mengasingkan harta tersebut dengan harta-harta lain.

KADAR HARTA YANG BOLEH DIHIBAHKAN
Islam tidak menetapkan kadar atau had tertentu bagi harta yang hendak dihibahkan. Ini kerana harta yang hendak dihibahkan itu merupakan milik pemberi hibah, maka terpulanglah kepada pemberi hibah membuat pertimbangan terhadap kadar harta yang ingin dihibahkan. Walaupun begitu, Islam menggalakkan hibah diberikan secara adil, lebih-lebih lagi jika diberikan kepada anak-anak.

Jumhur ulamak (Hanafi, Maliki dan Syafie) berpendapat bahawa sunat menyamakan pemberian di antara anak-anak dan pemberian yang lebih kepada salah seorang daripada mereka adalah makruh hukumnya, walaupun pemberian itu sah. Bagi Abu Yusuf, melebihkan pemberian kepada sebahagian daripada anak-anak adalah diharuskan jika ibu bapa tidak berniat menimbulkan bahaya kepada anak-anak yang lain. Sekiranya ibu bapa berniat sedemikian, maka menjadi kewajipan mereka menyamakan pemberian tersebut. Menurut mazhab Hanbali, keadilan dalam pemberian hibah kepada anak-anak merupakan perkara yang wajib. Manakala menurut Imam Malik, tidak boleh memberi hibah semua harta kepada sesetengah anaknya dan tidak kepada yang lain.

Menurut pendapat Hanafi, Syafie, Maliki dan Abu Yusuf, cara pemberian harta yang adil kepada anak-anak semasa hayat ialah dengan cara menyamakan pemberian tersebut tanpa membezakan di antara anak lelaki dan anak perempuan. Sebaliknya, golongan Hanbali dan Muhammad bin Hassan al-Shaybani berpendapat bahawa keadilan yang dikehendaki dalam pemberian adalah mengikut kadar mereka dalam pembahagian harta pusaka, iaitu bahagian anak lelaki menyamai dua bahagian anak perempuan.

BOLEH KE HARTA HIBAH DITARIK BALIK?
Fuqaha berselisih pendapat adakah hibah boleh ditarik balik atau tidak. Menurut pendapat mazhab Hanafi, pemberi hibah makruh menarik balik hibah yang telah diberikan dan dia boleh memfasakhkan hibah tersebut walaupun telah berlaku penyerahan (qabd), kecuali jika hibah itu dibuat dengan balasan (‘iwad). Menurut pendapat mazhab Syafie, Hanbali dan sebahagian fuqaha’ mazhab Maliki penarikan balik hibah boleh berlaku dengan semata-mata ijab dan qabul. Tetapi apabila disertakan dengan peyerahan dan penerimaan barang (al-qabd) maka hibah berkenaan tidak boleh ditarik balik kecuali hibah yang dibuat oleh bapa (termasuk juga ibu, datuk, nenek dan usul yang lain) kepada anak-anaknya selama mana harta itu tidak ada kaitan dengan orang lain.

Menurut pendapat Imam Ahmad dan mazhab Zahiri, pemberi hibah tidak boleh (haram) menarik balik hibah yang telah dibuat kecuali hibah bapa (termasuk juga ibu, datuk, nenek dan usul yang lain) kepada anak-anaknya. Ini adalah berdasarkan kepada hadis Rasulullah s.a.w yang bermaksud: “Orang yang menarik balik hibahnya sama seperti anjing yang memakan balik muntahnya…”
(Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim).

Secara umumnya, para fuqaha’ bersetuju mengenai keharusan pembatalan hibah sekiranya ia dilakukan secara redha meredhai antara pemberi dan penerima hibah atau melalui keputusan hakim. Sungguhpun Islam membenarkan penarikan balik hibah yang dibuat oleh bapa (termasuk juga ibu, datuk, nenek dan usul yang lain) kepada anak-anaknya, tetapi ia terikat dengan syarat bahawa harta tersebut masih lagi di dalam pemilikan anaknya (cucunya). Sekiranya harta itu terkeluar dari kekuasaan dan pemilikan anaknya (cucunya) seperti telah dijual, diwakaf atau dihibah kepada orang lain dan harta itu telah diterima oleh penerima hibah
(orang lain), maka hibah berkenaan tidak boleh ditarik balik lagi.

Categories: Global

Hibah

September 6, 2016 Leave a comment

Apa itu Hibah

HIBAH ialah pemberian milik tanpa balasan oleh Penghibah secara sukarela semasa hayat atas dasar kasih sayang.

Faedah Hibah

  • Penghibah bebas menghibahkan harta yang dimiliki kepada sesiapa sahaja penerima yang dihajati.
  • Jenis harta yang boleh dihibahkan ialah rumah / hartanah yang tidak bercagar dan mempunyai surat hakmilik/geran serta wang tunai sahaja.
  • Ibubapa boleh menghibahkan harta kepada anak angkat & anak kandung.
  • Suami / isteri dapat menghibahkan harta kepada sesama mereka.
  • Harta yang dihibah terkeluar daripada pentadbiran harta pusaka.
  • Sesiapa sahaja layak menerima harta Hibah.
  • Harta yang telah dihibahkan dengan cara yang sempurna tidak boleh dituntut oleh waris-waris lain.
  • Sebagai satu alternatif atau penyelesaian bagi  pembahagian harta bagi saudara baru / mualaf.
  • Penghibah masih boleh menikmati faedah atau manfaat harta yang telah dihibahkan.
  • Pembatalan Hibah adalah dibolehkan jika melibatkan Hibah yang dibuat oleh ibu/bapa kepada anak atau datuk/nenek kepada cucu jika memenuhi syarat-syarat tertentu atau juga atas persetujuan bersama Penghibah dan Penerima Hibah

 

Categories: Global

2016 Economy Perseption

September 5, 2016 Leave a comment

Bissmillahirahmanirahhim….

A few week i read about Malaysian Economy will be screw down with many information from paper say that largest banking institution had closed down their branches. Some say that our Debt is too high compare with our income and also describe about our house hold debt keep increase.

First of all, we need to analysed why the company closed down their branches? I believe, nowadays people do a lot of their banking transaction through internet since lazy to take numbers at the counter and also had limited time compare to go to the branched then need to q and wasting time. When more people using their internet banking facilities, the branches that had old fashioned style will no longer available and banking need to improve their operation too.

That’s why  they closed more branches who got slow customers walk in into their premise. There is no wrong for them to do it that way. If we think, closing down will make employee working at that branches will loosing their job is absolutely wrong. Employer already think about that and will not simply cut off their job, they will be transfer to another department or another branches that need more people to do their job and also may send their employee for training with new technologies so that the employee will keep on track what changing in world banking institution.

We as a citizen also need to change to a new era. Change our mindset and change our attitude. We should’t stay in comfort zone if we want to success and changes make us mature.

Why house hold debt increase? That’s was a good question. First of all we need to define what is need and what is not. Some people get loan from banking facilities to purchase house and cars, etc. The problem is how we manage to balance between loan payment with lifestyle? If our lifestyle is more to spending than we will screw down and did’t had much money to pay loan.

Saving is another thing. Some think we need to save more money but where we save the money? Saving is not guarantee our asset will save for future. To make economy growth, we need to spend but not over spend. Remember that. Spend equally and always remember our future. Saving also good but saving our money not just in single basket.  Saving need to add with investment. Saving will not growth your asset. Invest do. Lets learn about Investment.

 

Sekian,

nainif82.

Categories: Economy, Global