Home > Pendidikan Islam > Detik Permulaan

Detik Permulaan

Detik Permulaan merupakan satu perkara yang sangat subjektif. Apa yang saya nak perkatakan di sini adalah detik permulaan bagi seorang yang memeluk agama Islam. Bagi mereka yang sejak lahir hidup di dalam sebuah keluarga Islam, mengamalkan cara hidup Islam dan menjalankan kewajipan bagi seorang Muslim adalah merupakan satu perkara yang tidak asing bagi mereka tentang tatacara hidup seorang Muslim tetapi bagi yang mereka baharu sahaja memeluk agama Islam, ianya merupakan satu perkara baru dan memerlukan tunjuk ajar yang betul supaya tidak terkeluar daripada landasan seorang Muslim yang sebenar.

Mengucap dua kalimah sahadah merupakan satu syarat penting yang perlu di ucapkan oleh seseorang yang mahu menganut agama Islam. Kalimah syahadah ini terkandung di dalam salah satu Rukun Islam yang akan saya bincangkan di dalam entry yang lain. Apa yang hendak saya perkatakan di sini adalah tentang bermulanya seseorang menganut agama Islam setelah mengucap dua kalimah syahadah.

Kalimah syahadah terdiri daripada dua bahagian, iaitu mengaku bahawa Allah SWT itu adalah Tuhan yang satu, tiada Tuhan selain Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW adalah pesuruh Allah SWT yang di utuskan untuk membimbing umat manusia ke jalan yang benar dan di redhai Allah SWT.

Advertisements
Categories: Pendidikan Islam
  1. No comments yet.
  1. No trackbacks yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: